8 Mayıs 2010 Cumartesi

Şarap

'Şaraptaki madde bol kalorili yemeklerin kötü etkilerini önlüyor..'

Bir nefeste okudum yazıyı..
Harvard Tıp Okulu ve Amerikan Ulusal Yaşlanma Enstitüsü araştırmacıları,
kırmızı şarapta bulunan resveratrol denen doğal maddenin zengin kalorili ve
bol yağlı yemeklerin Kötü etkilerini yok ettiğini ve ömrü uzattığını keşfetmişler.
Habere göre..
Hergün düzenli alınan resveratrol, son yıllarda hızla artan obezite/şişmanlık kaynaklı rahatsızlıklar, hatta ölümlerin çaresi oluyor.
Resveratrol üzümün kabuğunda, dolayısı ile kırmızı şarapta bulunan bir madde ve bu madde, ünlü bilim dünyasinda 'Fransız Paradoksu' diye bilinen çelişkinin büyük anlamda çözümü..
Fransızlar dünyanın en zengin ve en yağlı yemeklerini yiyen millet
oldukları halde, Amerikalılara göre çok daha az kalp hastalıklarina yakalanıyorlar.

Neden?..
İşte bundan.. Her yemekte içtikleri kırmızı şaraptaki resveratrol, bol
yağlı, bol kalorili yemeklerinin kötü etkisini yok ediyor. Araştırmacılar
bir gurup deney faresini, yüzde 60'ı yağlardan oluşan bir diyetle
beslediler. Fareler, fare türü için orta yaş demek olan, bir yaşındaydılar.
Beklendiği gibi fareler bir süre sonra şeker hastası oldular,
karaciğerleri büyüdü ve standart beslenen farelere göre daha erken ölmeye başladılar.
Bir başka gurup fare de aynı diyetle beslendiler, ama onlara aynı zamanda
büyük dozlarda resveratrol verildi.. Bu fareler de normalin üstünde
şişmanladılar.
Ne var ki bunların kan şekerlerinde ve insülin üretimlerinde değişme olmadı.
Şeker hastası olmadılar. Karaciğerleri büyümedi. En önemlisi şaraptaki bu
madde farelerin hayatını çok keskin bir sekilde uzattı. Resveratrol
alan fareler, normal beslenen ve normal yaşam süren farelerden de daha uzun yaşadılar.
Yani.. Bu fareler, sağlıklarından hiçbir bedel ödemeden, en sevdikleri, en
güzel, en lezzetli, en yağlı yemekleri istedikleri kadar yediler.
Üstelik..
Normal beslenen farelere göre daha uzun yaşadılar.
Araştırmacilar resveratrolun farelerin fiziksel yaşam kalitelerine nasil etki ettiğine de baktılar. Farelerin denge ve fiziksel gücünü deneyen bir test var. Dönen bir çubuk üzerinde düşmeden yürüme süreleri ölçülüyor.
Resveratrol alan fareler yaşlandikça daha başarılı olmaya başladılar ve normal beslenen genç farelerle aynı formu muhafaza ettiler.
Merak edip başka kaynaklara daldım.. Kırmızı şaraptaki bu doğal madde,sadece ömrü uzatmakla kalmıyor.. Kansere karşı.. Virüs hastalıklarına karşı.. Ateşlı, iltihaplı hastalıklara karşı.. Sinirlerin ve sinir sisteminin muhafızı.. Yani her derde deva tam bir mucize madde bu..
Bu konulardaki çalışmalar da hızla devam ediyor. Uzmanlar farelerden alınan sonuçların insanlar için de geçerli olacağını düşünüyorlar..
Ama şimdilik aşılması gereken çok şey var.. Bir defa doz.. Kırmızı şarabın
litresinde 1.5 ile 3 miligram resveratrol var. Farelerle aynı etki için
normal kiloda bir insanin günde 10 ile 20 şişe arası şarap içmesi lazım.
Bu kadar fazla alkol alındığında resveratrolun etkisi ne olur, bilinmiyor..


İnsanlar yüzyıllardan beri şarap kadehlerini tokuştururken boşuna
'Sağlığınıza' demiyorlarmis. .
Gerçekten sağlıklarına içiyorlarmis meğer!..

Kur'an-ı Kerim'in Nahl Suresi 67'inci ayeti aynen şöyledir:
'Hurmalıkların meyvalarından, üzümlerden de sarhoş edici bir içecek ve
güzel bir rızık elde edersiniz. İşte bunda, aklını işleten bir topluluk
için kesin bir mucize vardir.' (Çeviri: Prof.. Yaşar Nuri Öztürk)

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa